Kist Hidatik nedir?
Echinococcus Granulosus adı verilen parazitten kaynaklanan ve hayvancılığın yaygın olduğu yerlerde sıklıkla görülen bir halk sağlığı sorunudur.
İnsanlara en sık hastalıklı köpeklerin dışkılarındaki yumurtalar yoluyla bulaşır. Bu hastalık sıklıkla insanlarda karaciğer ve akciğerde kist oluşturarak kendini gösterir ancak vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.
Kedi ve köpek besleyenler Kist Hidatik Riskine karşı neler yapmalı?
Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.
Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.
Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır.
Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır.
Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.
Kist Hidatik Hastalığından nasıl korunulur?
Sebze ve meyvelerin iyi yıkanması, hijyen kurallarına uymak en önemli korunma yöntemidir.