Bronşektazi nedir?

Bronşektazi hastalığı akciğerdeki bronşlarda yani hava yollarında yaşanan problemlerin, bronşları genişletmesiyle ortaya çıkmaktadır.

Bronşektazi hastaları nelere dikkat etmelidir?

Bronşektazi hastaları doktorun önerdiği şekilde kontrollerini aksatmamalı, herhangi bir şikayeti olduğunda zaman kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Tedaviye düzenli bir şekilde devam edilmeli, pulmoner rehabiltasyon önerilerine uyulmalıdır. Her yıl grip aşısı ve önerilen şekilde zatürre (pnömokok) aşısı yaptırılmalıdır.

Tüm hastalar gibi bronşektazi hastalarının da sağlıklı yaşam tarzına sahip olması gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve kaliteli uyku hayat kaliteleri için önemlidir. Ayrıca sigara ve tütün ürünlerinden mutlaka uzak durulmalıdır.

Bronşektazi tedavisi hangi durumlarda cerrahidir?

Bronşektazi hastalığı akciğerdeki bronşlarda yani hava yollarında yaşanan problemlerin, bronşları genişletmesiyle ortaya çıkmaktadır. Akciğerdeki bronşların hasar görmesi iltihap gibi sebeplerden kaynaklı olarak gerçekleşebilir ve bu durum bronşlarda geri dönüşü olmayan bir genişlemeye neden olmaktadır.

Bronşektazi hastalığında cerrahi tedavi ancak hastalığın genişlemesinin önüne geçilmesini sağlamakta ve hastalığın ortaya çıkardığı şikayetleri sonlandırmaktadır. Ancak cerrahi tedavi için hastalık alanı her iki akciğerde de yokken erken dönemde yapılabilmektedir.

Yoğun balgam çıkarıyorsanız ve sık ve kolay hasta oluyorsanız, doktorunuza başvurmayı unutmayın…